Opvolging van de menstruatiecycli

Het is van het grootste belang dat alle vrouwen die een kind willen hun cycli in de gaten houden om te bepalen wanneer het meest geschikte moment is om een kind te verwekken. Het moment waarop de vrouw  vruchtbaar is, is echter van zeer korte duur en daarom is het belangrijk om exact te weten wanneer dat punt aangebroken is.

 

Hoe werkt de menstruatiecyclus?

Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen. Op basis van deze informatie moet u vertrekken.

Niet alle vrouwen hebben een cyclus van 28 dagen. Het is dus belangrijk om de precieze duur van een cyclus te noteren. Als u heel onregelmatige cycli heeft, dan moet u inlichtingen inwinnen bij uw huisarts.

Met onderstaand hulpmiddel kunt u uw cyclus opvolgen en uw vruchtbare periode inschatten.

Bereken uw vruchtbare periode

 

De eisprong voorspellen

Precies weten wanneer een vrouw haar eisprong heeft, vormt al een belangrijke stap die de kansen op een zwangerschap kan verhogen. Dit kan gebeuren op de 14e dag van de cyclus of een beetje vroeger of later, of zelfs helemaal niet. Als de vrouw niet zwanger is, ondanks de eisprong, dan moet je over het algemeen opnieuw 14 dagen wachten tot de cyclus herbegint. Zo heeft een vrouw met cycli van 30 dagen normaal gezien haar eisprong rond de zestiende dag en niet rond de veertiende dag.

 

Andere feiten over de planning

Om zwanger te worden, moet een vrouw geslachtsgemeenschap hebben op het moment waarop ze het vruchtbaarst is en moet de ejaculatie plaatsvinden in de vagina. Maar aangezien een vrouw misschien niet precies op de veertiende dag van haar cyclus haar eisprong heeft, is het beter om geslachtsgemeenschap te hebben op dag 10, 12, 14 en 16 van de cyclus. Aangeraden wordt om geslachtsgemeenschap te hebben om de twee dagen en niet elke dag in de periode rond de eisprong zodat er voldoende sperma is. Ondanks dit advies kan deze methode, bij mannen met een zeer zwakke spermaconcentratie, de spermaconcentratie nog meer doen dalen en de kansen op een bevruchting verminderen in plaats van te doen stijgen.

Het is ook belangrijk dat u niet vergeet dat, als een vrouw op de 14e dag van een cyclus haar eisprong heeft, dit niet noodzakelijk betekent dat dit ook de volgende cyclus  zo zal zijn.

Sommige vrouwen slagen erin om hun vruchtbare periode te herkennen aan de hand van  lichamelijke veranderingen; zo zijn bijvoorbeeld steken in de buik en/of een heldere, vaginale afscheiding (van het baarmoederhalsslijm) meestal voorbodes. Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen beschikbaar voor vrouwen die het moment willen bepalen waarop ze het vruchtbaarst zijn.

 

De eisprongtesten

Dankzij een controle van haar urine kan de vrouw het moment van haar eisprong voorspellen (aanwezigheid van hormonen gelinkt aan de eisprong).

 

De basale temperatuur

​De basale lichaamstemperatuur of BBT (Basal Body Temperature) is de normale temperatuur van een gezond persoon 's morgens bij het opstaan. Wanneer de eisprong bij een vrouw aanvangt, dan veroorzaken de hormonale veranderingen een verhoging van de temperatuur die kan variëren van 0,19 ºC tot 0,60 ºC.

 

Als een vrouw zeker wil zijn van haar eisprong en de datum wil kennen, dan controleert ze best het moment waarop haar lichaamstemperatuur in het midden van haar cyclus stijgt (teken van een mogelijke eisprong).

De lichaamstemperatuur wordt opgenomen met een basale thermometer (die nauwkeuriger is dan een gewone thermometer).