Houd roken, druggebruik en alcoholconsumptie onder controle of stop ermee

Minder roken of minder alcohol drinken verhoogt de kansen op een natuurlijke zwangerschap. U alleen kunt een invloed hebben op deze factoren. Uw wens om een kind te krijgen, zal u ongetwijfeld voldoende motiveren om het gebruik van bepaalde producten af te bouwen of ermee te stoppen.

 

Roken

Roken heeft zowel bij mannen als bij vrouwen effect op de voortplanting. Bij vrouwen ontregelt roken de menstruatiecyclus en veroorzaakt het buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en ook problemen met de baarmoederhals en de eileiders. Er is een onmiskenbaar verband tussen de slechte resultaten van begeleide voortplanting en roken bij vrouwen.  De eierstokken reageren vaak minder op de geneesmiddelen en het percentage zwangerschappen ligt lager. Vast staat dat roken tijdens de zwangerschap slecht is voor de gezondheid van de baby. Kinderen van moeders die roken, wegen doorgaans minder bij de geboorte en de geboorte zelf verloopt ook moeilijker.

Bij mannen heeft roken een invloed op de samenstelling van het sperma.

Dat is de reden waarom koppels die een kind proberen te krijgen heel goed moeten nadenken over de kwalijke gevolgen van roken, en dan hebben we het met name over koppels die de oorzaak van hun onvruchtbaarheid niet kennen en mannen van wie het sperma van slechte kwaliteit is.

We mogen ook de gevolgen van passief roken waaraan de baby tijdens de zwangerschap en na de geboorte wordt blootgesteld niet vergeten. Er is namelijk bewezen dat baby's die blootgesteld worden aan roken veel meer kans op gezondheidsproblemen hebben.

 

Drugs en alcohol

Een overmatig gebruik van alcohol, marihuana, hasjiesj of andere illegale middelen vermindert soms aanzienlijk de kwaliteit en de hoeveelheid van het sperma. Bijvoorbeeld:

  • Het gebruik van marihuana wordt in verband gebracht met heel wat problemen bij de productie van sperma.
  • De inname van anabole steroïden kan leiden tot onvruchtbaarheid.
  • LSD kan de chromosomen beschadigen.
  • Een overmatig gebruik van alcohol leidt tot mindere prestaties in bed.

Alcohol doet in het bijzonder het testosterongehalte dalen (het mannelijke hormoon dat een rol speelt bij de productie van sperma). Dit gehalte kan zich opnieuw normaliseren tijdens de maanden die volgen op het stoppen met drugs of alcohol.

Bij vrouwen kan het gebruik van alcohol leiden tot onregelmatige menstruatiecycli of cycli zonder eisprong.  Alcohol verhoogt ook het risico op een miskraam bij een zwangere vrouw en kan ernstige aangeboren afwijkingen tot gevolg hebben (foetaal alcoholsyndroom of FAS).

Vrouwen moeten het gebruik van alcohol en drugs vermijden als ze zwanger proberen te worden en ook tijdens de zwangerschap.