Het voortplantingsproces

De productie van sperma is een uiterst ingewikkeld proces dat begint bij de puberteit en tijdens het volledige leven van een gezonde man tot aan zijn dood doorgaat. De productie van sperma begint in de teelballen en wordt door verschillende hormonen geregeld. Deze hormonen worden op hun beurt geregeld door de hypothalamus en de hypofyse in de hersenen.

Van begin tot einde duurt de productie van sperma ongeveer 72 dagen. Het sperma brengt de eerste 50 dagen door in de teelballen en de laatste 22 tot 24 dagen in de bijbal. In de bijbal rijpen de spermatozoïden en worden ze beweeglijk (kunnen ze zwemmen). Tijdens de seksuele betrekkingen wordt het sperma via de vagina in het vrouwelijke voortplantingsstelsel geëjaculeerd en begint het een reis in de baarmoederhals en daarna naar de eileiders waar de bevruchting zal plaatsvinden.

Dit traject omvat heel wat holtes, plooien of 'verkeerde richtingen' waardoor tal van spermatozoïden hun bestemming niet bereiken. Dat is dan ook de reden waarom er veel spermatozoïden nodig zijn voor het voortplantingsproces.