Een onvervulde kinderwens

Als u al lang kinderen probeerde te krijgen dan kan uw kinderwens opgeven, aanvoelen als een nederlaag of als opgeven. Uw besluit om uw strijd te beëindigen is een moedig en waardig besluit dat doorzettingsvermogen en bezinning vergt.

Koppels die zich genoodzaakt zien hun doel op te geven, spreken vaak van schuld- en schaamtegevoelens. Dat gevoel wordt soms versterkt wanneer familieleden en vrienden hun keuze niet begrijpen. Tijdens de laatste fase moeten koppels zich toeleggen op wat het beste is voor hen. Het besluit om uw leven verder te zetten zonder kinderen is een persoonlijke keuze die alleen u en uw partner kunnen maken.

Uw keuze om uw strijd tegen onvruchtbaarheid te laten varen, kan u op de duur het gevoel geven dat u eindelijk de controle over uw leven hebt teruggewonnen. Zodra de behandelingen achter de rug zijn, merken sommige koppels op dat er een periode vol nieuwe kansen aanbreekt. Op dat moment zijn koppels weer in staat om nieuwe doelen uit te stippelen en andere dromen en ambities na te streven die in een vergeethoekje verzeild waren geraakt terwijl er halsreikend werd uitgekeken naar een zwangerschap.

Het kan zijn dat u psychologische ondersteuning nodig hebt om u te helpen een nieuwe weg in te slaan en eventueel nadien de deur voor adoptie open te zetten.

Patiëntenverenigingen

U kan contact opnemen met De Verdwaalde Ooievaar. Dat is een organisatie die mensen met vruchtbaarheidsproblemen begeleidt.

De verdwaalde Ooievaar – Netwerk Fertiliteit
Molenstraat 4, 8640 Oost-Fleteren
www.deverdwaaldeooievaar.be
info@deverdwaaldeooievaar.be