Basisonderzoeken

De vruchtbaarheidsanalyse is een klassieke procedure waarvoor een bepaald aantal onderzoeken moet worden uitgevoerd. Mogelijk bestaan er verschillen tussen de analysemethodes van een ziekenhuis en die van een gynaecoloog. Deze rubriek bevat een overzicht van de gangbare analyses die u en uw partner tijdens uw behandeling moeten ondergaan.

 

Basisanalyse van de vruchtbaarheid

Tijdens een eerste bezoek wordt een lijst opgesteld met de onderzoeken die moeten worden uitgevoerd om duidelijkheid te scheppen over uw vruchtbaarheidsprobleem.

De onderzoeken beginnen doorgaans tijdens uw tweede afspraak en omvatten het volgende:

Anamnese (medische informatie en gezondheidstoestand)

Het medisch team informeert naar de anamnese van het koppel door een hele reeks precieze vragen te stellen over de medische voorgeschiedenis en de huidige gezondheidstoestand.

Gynaecologisch onderzoek

De vrouw zal een volledig gynaecologisch onderzoek ondergaan, met inbegrip van een endovaginale echografie om de eierstokken en de baarmoeder te bekijken.

Lichamelijk onderzoek

De man zal een lichamelijk onderzoek ondergaan, waarbij de nadruk ligt op de voortplantingsorganen.

Evaluatie van de cyclus/vaststellen van de eisprong

- aan de hand van endovaginale echografieën tijdens uw cyclus kan de rijping van de follikel in de eierstok worden gevolgd. Dit onderzoek is pijnloos en laat toe om nauwkeurig het moment van de eisprong te evalueren en de groei van het baarmoederslijmvlies te meten.

- De eisprong kan worden ingeschat door het progesterongehalte in het bloed te meten.

 

Bloedanalyse

Bij de vrouw zullen tijdens de cyclus meerdere bloedanalyses worden uitgevoerd om het gehalte van de verschillende hormonen te bepalen (FSH, LH, oestradiol en progesteron, AMH, ...). Tijdens een eerste bezoek, wordt het hormonale bilan meestal nog verder aangevuld met meer specifieke onderzoeken, zoals het opsporen van antilichamen tegen chlamydia en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Bij de man kan een bloedanalyse ook nuttig zijn na meerdere abnormale sperma-analyses.

 

Sperma-analyse

Als de huisarts al een sperma-analyse heeft uitgevoerd en het resultaat is abnormaal, dan wordt het onderzoek herhaald.

 

Postcoïtale test (PCT)

Bij de PCT wordt de beweeglijkheid van de spermatozoïden in een monster van het baarmoederhalsslijm beoordeeld 6 tot 12 uur nadat er geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden, tijdens de periode van de eisprong.