Praktische tips bij een onvruchtbaarheids-behandeling

Hieronder volgen enkele praktische tips om uw onvruchtbaarheidsbehandelingen als koppel vlot te doorstaan:

Plan gezamenlijke rustmomenten

Zorg dat u tijd vrijmaakt voor activiteiten die u graag samen doet. Zo zal u allebei eens aan iets anders kunnen denken dan aan uw medische behandelingen.

Praat over de stress

Zorg dat u op dezelfde golflengte zit om het hoofd te kunnen bieden aan opmerkingen van uw omgeving over het feit dat u, in tegenstelling tot alle anderen, er schijnbaar niet in slaagt kinderen te krijgen.

Spreek af wat u deelt met wie

Stem met elkaar af welke informatie u zult delen met familieleden, vrienden, kennissen, collega's, enz. Het is best mogelijk dat u niet met iedereen dezelfde informatie deelt.

Verberg uw gevoelens niet

Praat openlijk over uw gevoelens als de behandelingen falen. Het kan uw partner geruststellen wanneer ze u hoort zeggen dat u ontgoocheld, verward of verdrietig bent. Benadruk dat u dit traject samen aflegt en dat u haar zult steunen, ongeacht de afloop.

Uw reactie

Leg u erbij neer dat u en uw partner anders kunnen reageren op de stress die onvruchtbaarheid teweegbrengt.

Verwoord uw gevoelens

Stip de positieve kanten van uw leven aan. Herinner haar aan alle pluspunten en de gelukkige momenten die u al samen beleefde, zonder haar verwardheid en frustraties te miskennen.

Angst en ondersteuning

Houd uw eigen angst in bedwang en ondersteun uw vrouw of partner zo goed mogelijk. Houd zelf altijd de moed erin. Als u begint te doemdenken, zal de extra stress de situatie verder bemoeilijken.

Blijf niet afzijdig

Zorg dat u betrokken bent bij de behandeling. Stel de arts vragen over de verschillende onderzoeken, de medicatie (toedieningswijze, eventuele bijwerkingen, ...), en uw rol als steun en toeverlaat. Probeer uw vrouw zo vaak als mogelijk te vergezellen op de voorziene afspraken. Zorg dat u de verschillende fasen en de cruciale data van de behandeling kent. Zorg dat u erbij bent wanneer de punctie en de embryotransfer gebeuren.

Steun en tederheid

Leg tederheid en empathie aan de dag. Zo laat u merken dat u bezorgd bent om haar gevoelens en indrukken. Vel geen oordeel over haar emoties en sta haar enkel bij met raad wanneer ze daar om vraagt. Wees u ervan bewust dat soms geen enkele troost kan baten. Op moeilijke momenten kan alleen tijd raad geven.

Participeer

Help haar om informatie te verzamelen op het internet, in boeken, kranten en tijdschriften.

Zorg voor verstrooiing

Zorg tijdens de twee weken durende wachtperiode na de embryotransfer bovenal voor leuke afleidingen.

Psychologische begeleiding

Aarzel niet om hulp of ondersteuning te vragen voor uzelf of u beiden.

Het goede nieuws

Hoewel veel koppels bekennen dat hun relatie zwaar op de proef is gesteld tijdens de onvruchtbaarheidsbehandelingen, merken velen op dat hun relatie erop is vooruitgegaan, zowel tijdens als na de behandeling. Als u een vlotte communicatie en wederzijds respect ter harte neemt, kan deze moeilijke ervaring u zelfs dichter naar elkaar toe doen groeien.